0 Läs mer >>
Här kommer ett recept på cupcakes som väldigt vanliga i USA. Dom föreställer kakmonstret från sesame street och är väldigt söta! Man kan göra dom som både normalstora cupcakes och minicupcakes.
Ingredienser muffins: 
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl gräddfil
  • 1,5 dl kaffe
  • 3,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 100 g mörk choklad
Frosting:
  • 150 g philadelphiaost
  • 90 g rumstemp. smör
  • 7,5 dl florsocker
  • 4,5 tsk vaniljsocker
Topping:
  • 100 g kokos
     
  • blå karamellfärg
  • ögon (t ex mintkyssar)
  • 1 paket kakor (jag använde maryland)
Instruktioner:
  1. Sätt ungnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Smält smöret och blanda i filmjölken och kaffet och blanda tills det är helt slätt. Blanda sedan ner det i äggsmeten.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en annan bunke och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
  4. Smält chokladen över vattenbad eller i micron och rör sedan försiktigt ner det i den stora smeten.
  5. Ställ ut formar på en plåt och fyll den med 2/3 smet och sätt i mitten av ugnen i ca 15 min. Gör du minimuffins blir baktiden självklart kortare. Låt svalna medans du gör frostingen
  6. Frosting: Vispa smöret och philadelphiaosten slät. Tillsätt sedan vaniljsockret och florsockret och vispa slät. Vill du kan du tillsätta några droppar blå karamellfärgen i frostingen.
  7. Topping: Häll ner kokosen i en plastpåse och häll ner några droppar karamellfärg och knyt den eller om du andvände en zip plug påse stäng den. Skaka sedan päsen tills kokosen och färgen är helt blandad.
  8. Spritsa på frostingen på cupcakesen och doppa dem sedan i kokosen. Dela sen kakorna i 2 delar och tryck sedan 1 halva i varje cupcake och tryck sen dit ögonen. Gör du minicupcakes så behöver du antagligen dela kakorna i flera bitar.
     
    Källa:http://www.kokaihop.se/recept/cookie-monster-cupcake
     
    /Maja
     

Cookie monster cupcak...

0 Läs mer >>
Inget för den som tycker att ju sötare desto bättre, men gillar man mörk choklad och arraks är det här himmelriket. 
 
 
 
Nödvändigt material: 
  • Termometer (en termometerslickepott är absolut lättast)
  • Pralinformar (har man gummiformar är det lättast att få ut pralinerna)
Chokladöverdraget:
Ca 450g 70% choklad, fungerar med vanlig mörk choklad eller ljusare om man vill det
 
 Instruktion: 
Chokladen måste tempureras om man vill ha en glansig yta på pralinerna samt att det ska gå lätt att få ut dem. Detta görs genom att man följer följande steg (som inte alls är så svåra som man tror). Allt blir mycket lättare med en slickepott med inbyggd termometer.
1. Smält 2/3 av chokladen över ett vattenbad tills det nått 50°C
 
 
2. Ta av det från vattenbadet och blanda i resten av chokladen. Blanda om och låt temperaturen sjunka till 28°C. För att snabba på processen kan man ställa chokladen i ett kallt vattenbad. Kom bara ihåg att röra. 
 
3. Värm upp chokladen till 32°C.
 
4. Ställ formen på ett stort smörpapper och fyll den med choklad så att alla kanter är täckta. Se till att dunka den mot bordet tills alla luftbubblor stigit upp till ytan. 
 
5. Dra av den överblivna chokladen med en degskrapa. 
 
6. Supersnurren. Vänd formen upp och ned och avnjut ett strilande regn av smält choklad. Skaka lite tills den inte rinner mer. 
 
 
 
7. Skrapa bort den choklad som fastnar på ovansidan av formen och ställ sedan in den i kylen.
 
Häll tillbaka den smälta chokladen från bakplåtspappret och spara till senare. 
 
Fyllningen
 Egentligen kan man fylla pralinerna med vad man vill. Jag valde att göra en favorit i repris. 
 
Ingredienser: 
  •  1 dl hasselnötter (eller cashew)
  • 0,5 dl kakao
  • 20 dadlar
  • 1-2 msk kokosfett
  • Några droppar arraksarom 
Instruktion:
  1. Mixa allt i en mixer tills nötterna blivit finfördelade och det går att forma smeten. Går det inte så tillsätt dadlar och/eller kokosfett. Smaka av så att det blir lagom arraksarom. 
 
 
Montering
 
1. Ta ut formen med chokladskal ur kylen. Fyll med fyllningen.
2. Värm upp chokladen igen om det behövs. Annars är det bara att hälla över och se till att alla är ordentligt täckta. 
3. Skrapa bort chokladen utanför så bra det går. Ju renare det är mellan pralinerna desto lättare är det att få ut dem ur formen. 
4. Ställ in i kylen och låt stelna. 
 
När de stelnat är det bara att försiktigt försöka få ut pralinerna ur formarna och förhoppningsvis är de både blanka och hela! 
 
 
 
 
/Hanna
 

Chokladpraliner med a...

47 Läs mer >>
För ett tag sedan testade jag ett recept från min nya bakbok. Jag blev inte helt nöjd med resultatet dom inte fick den där fina macaronformen riktigt, men smaken var det inget fel på iaf!

Kardemumma och chokladmacarons
Ingredienser kakor
  • 90 g äggvita (ca 3 st)
  • 2 msk strösocker
  • 170 g florsocker
  • 110 g mandelmjöl
  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor
Chokladtryffel:
  • 150 g choklad (mörk eller ljus)
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1 tsk honung
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 msk rumsvarmt smör
Dekor:
  • 50 g mörk choklad
 
Instruktioner:
  1. Vispa äggvitan fluffig och tillsätt strösockret lite i taget tills äggvitan blivit till ett vitt hårt skum.
  2. Blanda florsockret och mandelmjölet. Sikta sedan ner det i äggsmeten tillsammans med kardemumman och vänd ner det med en slickepott tills det blir en jämn smet. 
  3. Spritsa ut smeten till rundlar ungefär lika stora som en femkrona eller på en macaronplåt. Låt sedan kakorna vila i ca 1 h. Detta gör man för att ytan ska torka för då blir kakorna bättre. Sätt ungnen på 125 grader.
     
  4. Grädda i ca 20 minuter längst ner i ungnen. Låt kakorna svalna.
  5. Chokladtryffel: Hacka chokladen fint.
  6. Koka upp grädden tillsammans med honungen och kanelen. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen och rör till chokladen smält, tillsätt även smöret.
  7. Låt tryffeln svalna i kylen en liten stund eller i rumstemperatur (det tar dock ca 3 h)
  8. Spritsa eller bred på chokladtryffeln på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dem med resten av kakorna.
  9. Smält chokladen i vattenbad till dekoren. Spritsa eller ringla chokladen över kakorna och stell den sedan i kylen för att stelna. 
 Källa: Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk
 
/Maja
 
 

Kardemumma och chokla...

0 Läs mer >>
Länge sedan vi uppdaterade nu, som kompensation kommer här en lyxig påsktårta!
 
 
 
 
 
 
Tårtbottnarna
 
Ingredienser: 
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 4 3/4 dl socker
     
     
  • 1 1/4 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 stora ägg
  • 2 1/2 dl starkt kaffe
  • 2 1/2 filmjölk
  • 1 1/4 dl rapsolja
  • 1 msk vaniljextrakt
Instruktion:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader (med fördel varmluft men det funkar med vanligt också).
 
2. Sikta mjöl, socker, kakaos, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Blanda om med en gaffel. 
 
3. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda med en elvisp till smeten är slät. 
4. Smöra och bröa en form. Vi har använt en form som är 18cm i diameter. Eftersom vi bara hade en så gräddade vi i två omgångar. Har man inte en så liten form kan man göra en lägre men bredare tårta. Gräddningstiden blir då annorlunda. 
5. Grädda i ca 35 minuter. Använd en potatissticka för att se om den är färdiggräddad. 
6. Låt svalna och ställ sedan in i frysen en halvtimme innan montering. 
 
 
 
 
 
Frosting
 
Ingredienser: 
300g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1 dl kakao
200g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 vaniljstång
 
Instruktion:
1. Ställ ut smöret så att det hinner bli rumsvarmt.
2. Smält choklad över ett vattenbad (eller i mikron om man är lagd åt det hållet likt min kära mor).
3. Vispa smöret till en kräm och tillsätt florsocker och kakao. 
 
 
4. Häll i den smälta chokladen i smöret och blanda.
5. Skär upp vaniljstången och skrapa ut kärnorna i grädden. 
 
 
6. Vispa ihop grädden och chokladkrämen. Fortsätt vispa några minuter (trots att det är tråkigt) tills frostingen är len. 
 
 
Montering:
 
1. Skär kakorna i lagom stora lager. Vi gjorde två av den ena och tre av den andra. Sammanlagt 5 lager alltså. 
2. Har du en snurrbräda underlättar det, placera då tårtfatet ovanpå snurrbrädan och lägg på det understa kaklagret på tallriken. Bre därefter ut ett några millimetertjockt lager frosting. Lägg på nästa lager och upprepa. 
 
 
3. Täck sedan hela tårtan med den frosting som finns klar.
 
4. Dekorera (valfritt)
 
Dekoration
Vi har använt oss av sugarpaste. Det funkar och blir godare med marsipan men den är inte lika lätt att forma. Men det finns alla möjligheter i världen! Bär, frukt, mer choklad, godis, strössel etc etc. 
 
 
 
Tårtan ska egentligen stå tre-fyra dagar i en lufttät burk. Det struntade vi i men kan ju vara bra att veta! 
 
 
 
 
Receptet kommer härifrån: http://call-me-cupcake.blogspot.se/2011/04/chocolate-cake-deluxe.html#.VR7iZ2TkdH0
 
/Hanna 
 
 
 

Superchokladig påsktå...