0 Läs mer >>
I helgen var vi hos vår farmor och farfar och där blev det lite bakning. Vi började med att göra en budapestrulle som är en favorit. Resultatet blev inte lika bra som det blir när jag bakar den hemma då det var en annan ugn och så hade jag inte samma "verktyg" osv. Men här är receptet i alla fall!

Budapestrulle
 
Ingredienser:
  • 6 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 150 g finhackade hasselnötter
  • 1 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde 
  • 300 g mandarinklyftor på burk
 
Instruktion:

1. Sätt ungnen på 175 grader.
2. Börja med att vispa äggvitorna lite lätt, när dom blivit lite fastare så häller du ner sockret och vispar tills det blir en vit fast smet.
3. Blanda mjölet och hasselnötterna och vänd försiktigt ner det i äggsmeten. 
4. Spritsa eller bred ut smeten på en plåt klädd i bakplåtspapper. Jag brukar spritsa då man får en roligare yta sen när rullen är klar. Grädda mitt i ungnen i ca 15 min.
5. Vänd sedan upp kakan på ett nytt bakplåtspapper, ta bort det gamla och låt kakan svalna.
6. När kakan har svalnat kan du vispa grädden och bre ut den över hela kaka, om du vill kan du spara lite grädde att dekorera kakan med sen. Häll av mandarinklyftorna och sprid ut dom på kakan, du kan även spara några till dekoration. 
7. Rulla ihop kakan och dekorera den som du vill. Jag spritsade ut grädde och la på mandarinklyftor. Klar!
 
 Källa: http://www.arla.se/recept/budapestrulle/
 
/Maja
 

Budapestrulle

0 Läs mer >>
I lördags bakade jag cupcakes med temat alla hjärtans dag, för att det var ju alla hjärans dag haha. Jag gjorde en hallon muffin och chokladfrosting.

Hallon och choklad cupcakes
 
Ingredienser muffins:
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 3 dl färska eller frysta hallon
Frosting:
  • 60 g smör
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 msk varmt kaffe
Instruktioner:

1. Sätt ungnen på 175 grader. Vispa ägg strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2. Smält smöret, häll i mjölken och rör ner det i äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och blanda sedan ner det försiktigt i smeten. 
4. Vänd försiktigt ner hallonen i smeten. Vill man kan man även blanda i lite karamellfärg för att få en mer röd färg.
5. Ställ ut muffinsformar på en plåt och fyll dem med 2/3 smet och ställ i ugnen i ca 15 min. Låt den sedan svalna medansdu gör frostingen.
 
Instruktion frosting:
 
1. Blanda alla ingredienser förutom kaffet och blanda sedan i kaffet sist. 
2. Spritsa eller bre på frostingen på muffinsarna, sedan kan man välja vad man vill dekotera cupcakesen med. Jag smälte choklad och gjorde hjärtan. 
 
Källa: Till båda recepten använde jag recept från Leilas bok A piece of cake.
 
/Maja
 
 

Alla hjärtans dagcupc...

0 Läs mer >>
Förutom macarons är caupcakes min favoritsak att baka. Idag testade jag ett nytt recept med chokladmuffins och kaffefrosting och här är resultatet!

Cupcakes
Ingredienser muffins:
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 nypa salt
  • 1/2 tsk bakpulver
Frosting:
  • 50 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 msk starkt kallt kaffe
  • 100 g philadelphiaost
Instruktion muffins: 
1. Sätt ungnen på 200 grader. Börja med att smälta smöret i micron eller i en kastrull. Ställ sedan det åt sidan att svalna.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
3. Blanda restan av de torra ingedienserna i en bunke. Häll sedan ner det i äggsmeten tillsammans med smöret och blanda sedan det till en jämn smet.
4. Ställ upp cirka 15 muffinsformar på en vanlig plåt eller en muffinsplåt, fyll dom sedan med 3/4 smet och ställ in i ugnen i ungefär 10 minuter. Ta sedan ut dom och låt svalna medans du gör frostingen
 
 
Frosting:
Blanda alla ingredienser med en gaffel eller degvisparna på elvispen tills det inte är några klumpar. Jag tyckte att frostingen inte hade tillräckligt med kaffesmak så jag hade i 1 tsk extra kaffepulver därav prickarna som man ser på bilderna men jag rekomenderar att man har mer pulver i kaffet innan då det inte blir så snyggt med prickar i frostingen.Sedan spritsade jag på frostingen på muffinsarna, det går lika bra att bre på frostingen om man hellre vill det. Jag gjorde även blommor av sockerpasta och satte dom på cupcakesen men man kan lika gärna ha strössel eller inget på, det är en smaksak. Sen är cupcakesen färdiga att severa!
 
Källa: Till muffinsen andvände jag ett recept från boken sju sorters kakor och till frostingen är grundreceptet från Leilas bok A piece of cake
 
/Maja
 

Choklad och kaffecupc...

0 Läs mer >>
För några dagar sedan gjorde jag en kaka som alltid blir väldigt uppskattad av alla som smakar den, så jag tänkte dela med mig av hur jag gör den.
Blåbärsgrottor
Ingredienser:
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
  • ca 1 dl blåbärssylt
 
Instruktion:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker med en gaffel i en bunke.
3. Skär smöret till tärningar och knåda sedan ner det i mjölblandningen med hjälp av händerna eller degvisparna på en elvisp.
4. Rulla degen till en eller två rullar som är ca 3-4 cm tjocka beroende på hur stora kakor du vill ha. Skär sedan rullen i ca 25 bitar som är 1-2 cm tjocka.
5. Ställ ut låga muffinsformar på en plåt och lägg en bit i varje form. Tryck sedan ett hål med tummen mitt i varja bit och fyll hålet med blåbärssylt. Jag andvände hemgjord sylt men det går lika bra med köpt sylt.
 
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
 
Källa: Ebbas bageri kokbok
 
/Maja

Blåbärsgrottor

1 Läs mer >>
Eftersom det är tråkigt att äta mackor så gjorde vi amerikanska pannkakor till mellanmål igår och då vi har olika preferenser om vad som är godast gjorde vi två olika satser. Här kommer recept, instruktion och bilder (som tyvärr inte är så bra pga brist på ljus).
 

Amerikanska pannkakor
 
Grundrecept
4-6 personer
  • 4 matskedar smör (ca 50g)
  • 2 1/2 deciliter mjölk
  • 2 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 msk socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • Smör eller olja till stekning
Instruktion:
  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm det tills det blir fingervarmt (dvs. ca 37 grader).
     
  2. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop. Häll sedan i mjölkblandningen och vispa ihop.
  3. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke med en gaffel. 
  4. Blanda ihop mjölet med smeten. Det kommer att bli klumpar och egentligen ska man låta dom vara kvar eftersom pannkakorna blir fluffigare då. Men Maja tycker att det ser äckligt ut så hon brukar vispa bort de värsta klumparna och det blir bra resulat ändå. 
  5. Värm en stekpanna med smör eller olja. Stek pannkakorna och servera med t.ex. nutella, sylt eller sirap.
 
Amerikanska pannkakor med hasselnötter och kokosflingor

Ingredienser:
  • Grundrecept amerikanska pannkakor (se ovan)
  • 2,5 msk kokosflingor
  • ca 2 msk hackade (grovt och fint varierat) hasselnötter
  • Kokosfett till stekning
 
Instruktion:
  1. Följ steg 1-4 i grundreceptet
  2. Hacka nötterna 
  3. Blanda i nötter och kokosflingor i smeten
  4. Stek i kokosolja
 
 
 
Vi tipsar - Stekning av amerikanska pannkakor
1. Att steka de perfekt runda amerikanska pannkakorna har alltid varit en dröm jag inte lyckats uppnå. Anledningen är att vi inte har en stekpanna som är tillräckligt lien för att man ska få den runda fina kanten. Dock kan man få ett ganska bra resultat om man petar in kanten med stekspaden innan den har stelnat.
2. Beroende på vilken smak man vill ha kan man välja vad man vill steka pannkakorna i. Maja stekte sina i vanligt stekmargarin, vilket ger en fyllig, smörig och lite salt smak. Jag stekte mina i kokosolja, då det är bra, naturliga fetter och ger en liten smak av kokos. Det tredje alternativet är att använda vanlig matolja, vilket är vanligast då det ger en ljusbrun, jämn yta.
3. Tänk på att stekpannan ska vara varm innan man heller i smeten, annars blir första pannkakan väldigt blek.
 
Resultat?
Till vänster pannkakorna med nötter och kokos, till höger de vanliga.
 
En nötpannkaka toppad med naturell keso, valnötskross och honung. 
 
Båda blev väldigt goda, gillar man nötter och kokos är de alternativa pannkakorna verkligen något att testa!
 
(Källa: Grundreceptet kommer från Första kokboken i världen.)
 
/Hanna
 
 

Amerikanska pannkakor...

0 Läs mer >>
Vi tänkte börja med en sak som vi kallar "Vi tipsar" och där kommer vi bl a skriva små enkla tips som hur man gör sina kakor bättre, kokböcker och sånt. Nu tänkte jag tipsa om ett lätt sätt att gör sin maräng bättre och det passar ju eftersom jag bakade macarons igår!

Vispa maräng
 
När man vispar maräng så är det bra att börja på lägsta nivån på elvispen och succesivt ta högre. Detta gör att luftbubblorna i marängen blir mindre och då får man inte stora håligheter i marängen när man gräddar den och får derför en finare och jämnare maräng.
 
/Maja
 

Vi tipsar #1 Vispa ma...

0 Läs mer >>
Idag bakade jag en av mina favoriter, nämnligen macarons!
Macarons
 
Ingredienser "marängen":
  • 60 g Äggvita (ca 2 ägg)
  • 60 g mandelmjöl
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk strösocker
Smörkräm:
  • 25 g mjukt smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 50 g finhackde hasselnötter
Instruktion:
1. Sätt ungen på 150 grader. Blanda mandelmjöl och florsocker i en mixer eller i en matberedare. Sikta sedan ner det på en plåt som du ställer i ugnen i ca 5 min slåt sedan svalna. Stäng sedan av ungen.
 
2. Vispa ägg vitorna tills de nästan är fasta, häll sedan ner lite av strösockret i tagen under vispning tills smeten blir så fast att man kan vända bunken upp och ner utan att smeten rör sig.
3. Häll ner kakaoen i smeten och vänd ner den med en slickepott.
4. Sikta ner mandelmjölblandningen i smeten och vänd även ner det med en slickepott.
5. Häll över smeten i en spritspåse och spritsa ut ca 30 klickar stora som en 5 krona på ett bakplåtspapper eller om du har en macaronform andvänd den. Låt sedan macaronerna vila i 1 timme på en torr plats så att dom får en skorpa. Sätt ungnen på 150 grader.
6. Grädda macaronsen i ugnen i 10-15 min. Ta sedan ut dem och låt svalna medans du gör smörkrämen.
7. Smörkrämen:
Blanda smör florsocker och vaniljsocker tills det blir en jämn smet. Mixa sedan masselnötterna i en mixer eller matberedare ochblande ner de i smörblandningen. 
8. Bred på smörkrämen på hälften av macaronhalvorna. Lägg sedan på resten av halvorna på som lock, och sen har du dina färdiga macarons!
 
Källa: till macaronhalvorna andvände jag ett recept från en bok som hater Makroner som man fick med när man köpte att macaronkitt. Grundreceptet till smörkrämen finns här: http://receptfavoriter.se/recept/smoerkraem.html
 
/Maja
 
 
 

Choklad och hasselnöt...

1 Läs mer >>
Idag när jag kom hem från stallet var jag trött och sockersugen så då bestämde jag mig för att göra muggkakor! Muggkaka är en lätt och snabb kaka som man gör i en mugg och bakar i micron.

Muggkakor
 
 
 Ingridienser: 
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk socker
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 4 msk rapsolja
  • 4 msk mjölk
Topping (valfri)
  • 1 dl vispgrädde
Jag började med att blanda alla de torra ingredienserna i en liten bunke med en gaffel
Sedan hade jag i resten av ingredienserna och blandade ihop allt. Efter det hällde jag ner smeten i 4 muggar (det hade räckt med 2 muggar) och ställde in de i micron. Jag satte micron på högsta värme i 2,5 minuter men då blev kakorna väldigt gräddade så det hade räckt med 2 minuter eftersom det var så lite smet i varje kopp. När kakorna var klara vispade jag grädden och sen var det klart! Lätt som en plätt ;) 
Jag tyckte att kakan belev god men som sagt gräddade jag den lite för länge och hade för stora muggar.
/Maja

Muggkaka