Chokladpraliner med arraks

Inget för den som tycker att ju sötare desto bättre, men gillar man mörk choklad och arraks är det här himmelriket. 
 
 
 
Nödvändigt material: 
  • Termometer (en termometerslickepott är absolut lättast)
  • Pralinformar (har man gummiformar är det lättast att få ut pralinerna)
Chokladöverdraget:
Ca 450g 70% choklad, fungerar med vanlig mörk choklad eller ljusare om man vill det
 
 Instruktion: 
Chokladen måste tempureras om man vill ha en glansig yta på pralinerna samt att det ska gå lätt att få ut dem. Detta görs genom att man följer följande steg (som inte alls är så svåra som man tror). Allt blir mycket lättare med en slickepott med inbyggd termometer.
1. Smält 2/3 av chokladen över ett vattenbad tills det nått 50°C
 
 
2. Ta av det från vattenbadet och blanda i resten av chokladen. Blanda om och låt temperaturen sjunka till 28°C. För att snabba på processen kan man ställa chokladen i ett kallt vattenbad. Kom bara ihåg att röra. 
 
3. Värm upp chokladen till 32°C.
 
4. Ställ formen på ett stort smörpapper och fyll den med choklad så att alla kanter är täckta. Se till att dunka den mot bordet tills alla luftbubblor stigit upp till ytan. 
 
5. Dra av den överblivna chokladen med en degskrapa. 
 
6. Supersnurren. Vänd formen upp och ned och avnjut ett strilande regn av smält choklad. Skaka lite tills den inte rinner mer. 
 
 
 
7. Skrapa bort den choklad som fastnar på ovansidan av formen och ställ sedan in den i kylen.
 
Häll tillbaka den smälta chokladen från bakplåtspappret och spara till senare. 
 
Fyllningen
 Egentligen kan man fylla pralinerna med vad man vill. Jag valde att göra en favorit i repris. 
 
Ingredienser: 
  •  1 dl hasselnötter (eller cashew)
  • 0,5 dl kakao
  • 20 dadlar
  • 1-2 msk kokosfett
  • Några droppar arraksarom 
Instruktion:
  1. Mixa allt i en mixer tills nötterna blivit finfördelade och det går att forma smeten. Går det inte så tillsätt dadlar och/eller kokosfett. Smaka av så att det blir lagom arraksarom. 
 
 
Montering
 
1. Ta ut formen med chokladskal ur kylen. Fyll med fyllningen.
2. Värm upp chokladen igen om det behövs. Annars är det bara att hälla över och se till att alla är ordentligt täckta. 
3. Skrapa bort chokladen utanför så bra det går. Ju renare det är mellan pralinerna desto lättare är det att få ut dem ur formen. 
4. Ställ in i kylen och låt stelna. 
 
När de stelnat är det bara att försiktigt försöka få ut pralinerna ur formarna och förhoppningsvis är de både blanka och hela! 
 
 
 
 
/Hanna
 

Kommentera här: